Despre mine

Cine este Gabriel DUMITRAȘCU?

Sunt  licențiat în ingineria și managementul sistemelor tehnologice (fost TCM) la Universitatea Politehnică București, am urmat cursurile masterale de management și comunicare în afaceri la Școala Națională de Științe Politice și Administrative și  cursurile Colegiului Național de Apărare.

Când am preluat șefia Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării in Industrie, declaram presei:„Nu am de gând să ies la pensie de aici. Am venit să fac 5 listări de companii în doi ani și plec”. În mai puțin de doi ani am devenit așa cum spune presa, ”artizanul” listărilor de succes pe bursă a companiilor energetice – Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz si am coordonat  listarea pe BVB a Conpet. Astfel, am devenit singurul român care a reușit, până în prezent, să facă  listări pe burse de valori a unor pachete de acțiuni însumând mai mult de 1 miliard euro. 

Totodată am deschis și confirmat calea listărilor companiilor românești pe London Stock Exchenge cu Romgaz și Electrica. 

Pentru rolul recunoscut de lider în proiectarea și implementarea unor tranzacții importante pentru piața de capital, ”arătând determinare, profesionalism și capacitatea de a ajunge la rezultate deosebite într-un mediu dificil”, am fost desemnat Personalitatea anilor 2013 și 2014 în piața de capital. 

Din poziția de administrator special al Hidroelectrica, alături de administratorul judiciar EuroInsol, în perioada 2014-2015 am contribuit la reformarea structurală a acesteia, stoparea contractelor păguboase cu ”băieții deștepți” și acoperirea întregii mase credale prin generarea de producții și profituri istorice, conturând strategia de  dezvoltare pe termen lung a afacerii și demarând procedurile de pregătire a companiei pentru listare. 

Am ajuns la performanță managerială după ce mi-am consolidat experiența profesională în cadrul instituțiilor publice: Secretariatului General al Guvernului, Agenția de Protecție a Mediului București,  Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS), unde a ajuns în poziții de conducere, plecând de la referent și inspector, dar și în mediul privat. Am fost Șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) in 2013, unde am renegociat cu FMI-BM-CE programul de reforme structurale în energie și am  relansat programul de listări pe piața de capital al companiilor deținute de stat, renunțând la aceasta funcție de demnitar pentru a contribui la înființarea Departamentului pentru Energie, viitorul minister, unde am construit o echipa competitiva, lăudata in rapoartele FMI-BM-CE,  cu care am continuat programul de listări al companiilor din energie din poziția de Director General pentru administrare și privatizare din cadrul Ministerului Energiei.

Am deținut funcția de Director General la societățile Roșia Montană Gold Corporation și Termoelectrica, pe care am restructurat-o stopând pierderi anuale de peste 250 milioane lei .

Am negociat și încheiat memorandumul ”Rompetrol”, după ce alte 3 comisii de negociere eșuaseră. Am demonstrat că datoria pretinsă nu exista legal și prin decizia asumată am salvat peste 3500 de locuri de muncă și închiderea unui contribuitor semnificativ la bugetul de stat cu peste 1 miliard euro anual. Am negociat și pus bazele unui fond de investiții româno-kazah, fără aport de capital  din partea statului, care a început să facă investiții in Romania de peste 1 miliard euro.

Timp de un an și jumătate am fost Președintele Consiliului de Administrație RADET, nu ca o recompensă, ci ca o noua probă profesională. Am preluat regia cu conturile poprite integral și am reușit în aceste condiții să furnizăm apă caldă și căldură în sezonul 2015-2016. Am pus bazele viziunii și strategiei de restructurare, recalibrare, repoziționare și eficientizare a sistemului centralizat de termoficare in București.

Dar prima realizare, lipită de suflet, e salvarea pentru bucureșteni, în 1998, a 5 ha de teren situat în  Parcului Tineretului, livada de cireși japonezi. 

După o experiența de peste 25 de ani în administrarea unor mari societăți cu capital majoritar de stat sau privat din zona energetică, industrială, a exploatării resurselor minerale și utilităților,aducând plus valoare în fiecare loc unde am activat, punând și suflet nu doar inteligența, având o carieră construită pe realizări recunoscute și apreciate și mai puțin pe titluri academice, am ajuns să  știu ce se poate face, când se poate face și cum se poate face, pentru a aduce maximul de satisfacție și profitabilitate tuturor celor interesați. Am creat echipe performante, am inspirat și motivat angajați, mi-am asumat inițiative, răspunderi și decizii, fiind recunoscut ca un lider.

Am fost implicat direct din 21 decembrie 1989 în Revoluția română, care ne-a redat libertatea de a gândi, vorbi și a face, garantându-ne drepturile  și ne-a  deschis calea schimbărilor în bine ale României și am rămas credincios idealurilor inițiale.

Am intrat în politică în 1991 și am fost Președintele tineretului PD și apoi Secretar general al organizației București, de unde am demisionat în 1998 pentru a-mi păstra independența deciziei de a salva un parc.

Am revenit în  politică în 2017, după 20 de ani, în care m-am convins că trăind după principii și valori liberale poți să te împlinești ca om și având o experiență profesională și de viață bogate,  locul meu este în PNL, pentru a aduce consistență și pragmatism politicilor publice și a contribui la reconsiderarea percepției publice asupra valorilor democrației și economiei de piață. De 6 luni sunt Vicepreședinte al organizației PNL București.

Nu am suferit condamnări și nu am fost inculpat în cauze penale.