Termoficarea: În speranța unui pas înainte pentru bucureșteni

termoficarea,-un-pas-inainte-pentru-bucuresteni

În data de 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă în care am prezentat soluții pentru rezolvarea crizei din termoficarea Bucureștiului, îi propuneam doamnei Gabriela Firea să organizeze o celulă de criză, din care să facă parte experți externi, reprezentanți ai partidelor, toți cei care pot contribui la salvarea sistemului de termoficare din București.

Iată că doamna primar face un prim pas și organizează luni, 18 februarie, o masă rotundă pentru a încerca să găsim soluții la criza existentă. Salut această decizie, chiar dacă vine așa târziu. Este un bun început și sper să nu fie doar o reuniune de ”ochii lumii”, în care să ne comunice că nu mai e timp pentru altă soluție, ci o oportunitate de a identifica și a implementa cele mai bune soluții. Suntem datori cu toții să rezolvăm această criză. Suntem în momentul în care trebuie să ne concentrăm pe soluții și nu pe găsirea vinovaților. Orice zi care trece poate însemna un pas înainte, către salvarea termoficării sau un pas înapoi, înspre gaura neagră și intrarea în colaps total.

Am ales să merg la această discuție și să îmi pun toată expertiza în slujba salvării sistemului de termoficare, ca unică soluție viabilă pentru majoritatea celor ce trăiesc în blocurile din București. Soluțiile pe care le-am fundamentat și pe care le-am discutat atât în forul intern al PNL, cât și cu alți experți, le voi expune și i le voi propune și doamnei primar. Pentru a avea o piață reala a energiei termice, care să conducă la servicii de calitate și prețuri corecte, administrația trebuie să demonstreze deschidere pentru capitalul privat și competiția dintre producătorii vechi și cei noi. Sistemul de transport și distribuție trebuie gestionat pe bază de obiective de performanță de o societate aparținând municipalității, care să acționeze cu prioritate pentru modernizarea rețelelor și scăderea pierderilor.

Ne-am angajat din 2007 în fața Comisiei Europene că vom desființa monopolul de stat, că vom transforma regiile în societăți, care să funcționeze conform principiilor de piață, dar să asigure și o calitate tot mai ridicată a serviciilor publice. Falimentul Radet se apropie cu pași repezi. În data de 27 februarie, judecătorul sindic ar putea pronunța hotărârea de intrare în faliment. CN Energetica, pregătită să preia sistemul de termoficare, a fost înființată ilegal și blocată în evoluție. Trebuie să fim pregătiți pentru a evita acest moment, să avem o soluție care să preîntâmpine instabilitatea și colapsul sistemului și să ofere o deschidere sănătoasă spre modernizare și eficientizare.

În primul rând, avem nevoie de intrarea în legalitate și constituirea unei societăți noi, TERMOENERGETICE legale, viabile, transparente și eficiente, cu management performant și depolitizat, care să poată prelua atribuțiile actualei regii muribunde și ale companiei înființate ilegal și care să îndeplinească toate cerințele particulare din legislație. 

Dacă toate partidele politice reprezentate în Consiliul General vor veni la masa discuțiilor cu bună credință, deschidere și propuneri constructive, în favoarea interesului public, atunci jumătate din problemă este rezolvată. Cealaltă jumătate ține de capacitatea Primăriei Generale de a-și manageria departamentele și personalul.

Comments

  1. Marian

    Ce este al Cezarului trebuie recunoscut.Discursul si afirmatiile sunt excelente.Poate ar trebui putin realism si citit cum au pus tarile puternic dezvoltate cogenerarea/termoficarea pe picoare si anume strategic si majoritar financiar a fost statul si in nici-un caz capitalul privat.Dar s-ar putea ca in Romania, ca si piata de energie electrica si gaze naturale contruita de ANRE, sa mearga si cu termoficarea.Va doresc la intrunirea cu primaria, care va fi bifata sa o actiune benefica, dar nu va rezolva nimic.Vorba aia-operatia reusita, pacientul mort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *